‘Assessment-as-Learning’ wordt nieuwe standaard.

Dat ‘Assessment-as-Learning’ het nieuwe normaal wordt bij het beoordelen van leerprocessen is helder.

Onderwijs in Finland, Nederland, Noorwegen, Letland, etc. trekt resoluut de kaart van High Impact Learning en legt het oude paradigma van kennisoverdracht en daaraan gekoppeld grote kennistoetsen naast zich neer.

Duidelijk is dat kennistoetsen te snel als extrinsieke en enige motivator voor leren gaan werken en zo te snel alle interesse en intrinsieke motivatie bij lerenden laten verdwijnen. Resultaat is dat men alleen nog leert wat men ‘moet’ leren, in reproductiemodus, en met de mindset ‘ma de test zo snel mogelijk vergeten’.

De term ‘Assessment-as-Learning’ werd in 2015 gelanceerd als alternatief voor eerdere pogingen van wetenschappelijk als Paul Black, Dylan William en Menucha Birenbaum om met ‘assessment for learning’ (formatief toetsen) tegenover ‘assessment of learning’ (louter summatief toetsen) de te sterk heersende testcultuur die leidt tot  ‘low impact learning’ een nieuwe wending te geven.

De hoogtechnologische maatschappij blijkt vandaag rijp voor de ontwikkeling van een nieuwe ‘Assessment-as-Learning’ aanpak. “Finally! “ zeiden Birenbaum, Black en William ons al een hele tijd geleden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *