High Impact Learning als teamwork van coaches/docenten of als nastreven eigen creativiteit en ambities?

Een docent stelde mij ook volgende vraag: Bij HILL streef je naar gedeelde waarden, gedeelde visies. Kortom, alle neuzen dezelfde kant op. Moet je de tegen- en dwarsdenkers juist niet koesteren?   En bij  HILL ontstaat een sterke afhankelijkheid tussen teamleden en wordt deze zelfs nagestreefd. Eerlijk gezegd moet ik er met mijn perfectionisme en workspeed niet aan denken dat ik moet wachten op anderen of de rommel mede mag opruimen die incompetentie doet ontstaan. Klinkt wat arrogant, maar ik chargeer dan ook wat.

High Impact Learning is ‘en-en’ in dit geval. Uiteraard willen we starten vanaf eenzelfde visie op leren. Daar is een gedeelde visie voor nodig die veel investering vraagt om een stevige basis te hebben als uitgangspunt. Van daaruit maken we gedeelde afspraken over bijv. de rol van de coach, hoe urgentie na te streven, hoe learner agency aan te pakken, hoe het assessment as learning in de praktijk brengen, hoe we flitscolleges laten organiseren door teams of communities of learners, etc.

Daarna komt de individuele creaviteit, expertise, ambitie van de coach om de hoek kijken. Elke coach zal een aantal teams en individuen begeleiden, die ook werken aan projecten met diverse organisaties als eigenaar. Daarin kan de coach variëren in het samen construeren van meer of minder complexe oplossingen, in het meedenken aan creatieve oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe kennis, … Kortom, een zee van mogelijkheden die het voor de coach mogelijk maakt om meer dan vroeger zijn eigen expertise ter beschikking te stellen, meer dan vroeger de koppeling met onderzoek te maken, en lerenden hierbij uit te dagen om grenzen te verleggen.

Hapert er een radertje in het systeem? Kan je dit niet realiseren? Dan zit je opleiding niet goed doordacht in elkaar vanuit een HILL perspectief. Stel dan eens volgende vragen: Ervaren lerenden wel hoge urgentie bij elke activiteit (zijn er wel externe eigenaars betrokken?)? Hebben lerenden maximale ‘learner agency’? (bepalen ze zelf hoe ze werken? Wanneer? welke bronnen ze gebruiken? etc.) Coachen we op een VIP manier? (Zijn er frequente feedbackdialogen die timing, diepgang en proces monitoren in overleg?).

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *