Coachen in een High Impact Learning omgeving is weggelegd voor echte experts die talent van anderen verder willen ontwikkelen. Daarbij steunen we al lang niet meer alleen op de ideeën van Lev Vygotsky (1896-1934), waarbij de verschillende zones van leren als ankerpunt worden gebruikt. Vygotsky had allicht geen enkel idee over hoe het bijna 100 jaar na datum zou zijn om te moeten leren in een hoogtechnologische omgeving. Dus moeten we voor het expertgebaseerd coachen ook steunen op recente theorie zoals connectivisme en hybride expansivisme (Siemens en Engestrom in Dochy et al., 2020).
Dat eisend coachen en inhoudelijke diepgang nieuw zijn voor velen is niet te verwonderen. In klassieke opleidingen is er ook nauwelijks (meestal geen) inhoudelijke diepgang in discussie/dialogen. Veel lerenden kunnen dan ook niet eens op een fundamentele wijze zelf met diepgang iets uiteenzetten aan anderen op het moment dat dit nodig is – ondanks het feit dat ze vele toetsen afgelegden met goede scores lukt dat enige maanden later helemaal niet.
High impact learning streeft naar het opleiden van professionals die diepgaande parate kennis en competenties op elk moment kunnen gebruiken. Daarin moeten ze door goede experts continue getraind worden: coachen op inhoud dus. En dit vanuit ‘learner agency’: de lerende heeft eigenaarschap, vraagt zelf naar inhoud om zijn project aan te pakken, zoekt zelf naar feedback bij experts en peers, toont zelf zijn niveau aan, voert zelf controle uit over zijn eigen ontwikkeling. Meer over VIP coachen kan je vinden in ons boek ‘Feedback met impact is dialoog’.